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      Mobile Food Service Establishment 
       Frequently Asked Questions 
 

 

All Mobile Food Service Establishments permitted in Georgia shall comply with Chapter 511-6-1 

For a copy of rules & regulations, click here: https://dph.georgia.gov/document/document/food-service-

rules-and-regulations-511-6-1/download  

 

Definitions.  

 

1. “Authorization to operate”- means approval from a county board of health to operate within its 

jurisdiction for a mobile food service establishment (MFSE) that is permitted in another county that 

is referred to as the county of origin.  

 

2. “County of Origin”- County where the permit holder’s base of operations is located. 

 

3. “Good standing”- MFSE has active permits, authorizations issued are not terminated or revoked, and 

there are no public health or safety concerns associated with the establishment.   

 

4. “Mobile Food Service Establishment” – A food service establishment that includes both the base of 

operation (commissary) and mobile food service unit(s). 

 

Q: How do I start a Mobile Food Service Establishment (MFSE) (i.e., commissary with a mobile 

unit/truck) in Georgia?  

 

A: First, determine the local ordinances for the county of origin where you want to operate. Some cities and 

counties do not allow mobile food units/trucks – these are separate from health department requirements. 

You can review local ordinances through the city or county planning and zoning office.  

 

Next, you are required to have a Base of Operation or Commissary. It should be within a reasonable 

distance from where you want to operate your unit/truck, since you will need to make daily trips to dump 

wastewater, refill water tanks and restock supplies.  

The final step is to obtain permits from the health department for your Base of Operation and your 

unit/truck. (It is highly recommended that you do this before you invest any money.).  

 

Q: How do I obtain the required permits or authorizations to operate from the health department?  

 

A: When initiating a mobile food service establishment, you are required to apply for permits for your Base 

of Operation and your unit/truck at the health department in the county of origin. You will need to submit 

your menu, a to-scale diagram or sketch of the layout of the Base of Operation and the unit/truck, pictures 

of your unit/truck (inside and outside), and pay any fees charged by the health department.  

 

Beginning January 1, 2023, permits for MFSEs operating from their county of origin will be recognized in 

outside counties. Prior to operating, permit holders are required to apply for authorization to operate from 

the health department in the outside county where they intend to operate their mobile unit/truck. For more 

information contact your local county board of health for more details:  

https://dph.georgia.gov/document/document/environmental-health-county-phone-numbers/download  

https://dph.georgia.gov/document/document/food-service-rules-and-regulations-511-6-1/download
https://dph.georgia.gov/document/document/food-service-rules-and-regulations-511-6-1/download
https://dph.georgia.gov/document/document/environmental-health-county-phone-numbers/download
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Q: Are there any fees associated with obtaining permits and authorizations to operate?  

 

A: Yes, there are fees associated with obtaining permits and authorizations to operate. Fees for 

authorizations to operate will be associated with administrative costs for the verification of permits in the 

county of origin.  Fees are determined by county boards of health.  

 

Q: Why do I have to have a Base of Operation? Can I share a base or an existing restaurant’s 

equipment or space?  

 

A: The permit holder for each mobile food service unit/truck is required to have his or her own Base of 

Operation where wastewater from the unit/truck will be dumped and water tanks refilled. The Base is also 

the place where you will store and/or prepare food, and wash, rinse and sanitize any dishes or utensils that 

are too big to be washed on the unit/truck. Cleaning and servicing the unit/truck will also be done at the 

Base of Operation. The permit holder must return to their Base of Operation daily. Sharing space or 

equipment is not allowed due to liability and for traceback purposes should there be a foodborne illness 

outbreak. Two separate permit holders are not allowed to share equipment and space.  

 

Q: Do I need a full commercial kitchen at my Base of Operation if I’m only selling hot dogs or snow 

cones?  

 

A: The absolute minimum that is required at a Base of Operation is a dump station or mop sink, a 

handwashing sink, and a potable fresh water supply tap. Your menu and the equipment you have in your 

unit/truck will determine what else may be needed at your Base of Operation. During the plan review, the 

health department will let you know if other equipment is required at your Base of Operation.  

 

Q: Can my Base of Operation be at my house?  

 

A: It depends. The Georgia Food Service Rules and Regulations prohibit food service establishment 

operations conducted in a private home or in a room used as living or sleeping quarters. However, if local 

zoning and other ordinances allow for the use of your private property as a Base of Operation, and you 

have an area that is completely separate from residential use (e.g., an outbuilding in your yard), then the 

health department may allow you to use your property as a Base of Operation. You may be required to 

make modifications to your septic system or sewer for wastewater disposal and provide proof that water 

from your individual well meets drinking water standards set forth by the Georgia Environmental Protection 

Division, if your home is not served by a municipal drinking water supply.  

 

Q: Why do I need to obtain an authorization to operate for each outside county in which I operate 

my unit/truck?  

 

A: In May 2022, HB 1443 was signed into law that mandated that an MFSE permitted in any county within 

the State of Georgia shall have that permit recognized in all other outside counties within the state.  

According to O.C.G.A. §26-2-373, the Georgia Department of Public Health (DPH) is the agency with 

authority to promulgate rules and polices regarding the recognition and authorization of these MFSEs 

wishing to operate within these outside counties if they have an active permit.  As a result, DPH developed 

an authorization process for MFSE operators to utilize when operating in outside counties.  Refer to 

Application for Authorization to Operate in Multiple Counties  
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Q: What happens if I have permits in counties outside my county of origin on or before, Jan 1, 2023? 

 

A: According to the new law, once a mobile food service establishment is permitted by the county of origin, 

that permit shall be recognized by all outside counties in the state of Georgia.  Therefore, if you have 

permits in other counties outside your county of origin (or county where your commissary/base of 

operation is located), then prior to Dec 31, 2022, you should receive notice from the local board of health 

that issued these permits, that these permits will be closed, effective by a specific date.  The closure of the 

permits is because under the new law a permit is no longer required by counties outside the county of 

origin.  This also means fees associated with those permits will not renew.  However, to continue to operate 

within the county in compliance with the new law, the permit holder must be authorized by the local 

department of health to operate in the county.  The permit holder must apply for authorization through the 

new mobile authorization process.  Through the new process, the local health department will verify that 

the mobile food service establishment’s permits received in the county of origin are maintained in good 

standing and that the mobile food service establishment has been operating with no public health or safety 

concerns.  If the mobile food service establishment has been operating in good standing and has no public 

health or safety concerns, the local county board of health will issue the mobile food service establishment 

authorization to operate within the county’s jurisdiction and operations can resume within that county.   

 

Q: Do I need an inspection for authorization? 

 

A: No. You will not receive an inspection for authorization.  However, MFSE may be subject to periodic and 

unannounced inspections in any outside county where its permit has been recognized.  Inspections are 

conducted at the discretion of the health authority.   

 

Q: Where can I park my unit/truck when I’m not using it?  

 

A: When the unit/truck is not in use, it can be stored at your Base of Operation or another location that has 

been approved by the health department.  

 

Q: Can I just drive around and serve food anywhere in the county for which I have a permit or in 

outside counties for which I have authorization to operate?  

 

A: Wherever you plan to stage your unit/truck to sell food, you must have written approval from the 

property owner. You must ensure that a working restroom is within 200 feet and have a written restroom 

agreement from the business that allows you and your employees to have access during the time you are 

there. (If tables are provided for customers, then the restroom must be available to them as well.) Finally, 

you must inform the health department of all vending locations and times for your unit/truck prior to 

operating at those locations.  

 

Q: May I operate at a temporary food event such as fairs or festivals with an authorization to operate 

in an outside county?  

 

A: Yes.  However, the event shall be included as one of your locations on your route/location sheet and you 

shall return to your base of operation daily.  If you do not return to your base of operation daily for a fair or 

festival, you would need to apply for a Temporary Food Service permit within that outside county to 

continue operating at that event.   

 

For more information: https://dph.georgia.gov/environmental-health/food-service  

https://dph.georgia.gov/environmental-health/food-service

