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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ABOUT NONPROFIT FOOD SERVICE 

EVENTS 

 

Each year in Georgia, communities around the state have various events, programs, fairs, and 

festivals sponsored by nonprofit organizations involving food service.  Food vendors are not 

regulated by the local health department at these events. The county or municipality may request 

the local health department conduct food safety inspections to ensure the provisions of the 

nonprofit law are being followed. 

 

Q:  What is considered a nonprofit food service? 

 

A:  'Nonprofit food sales and food service' means the temporary sale or service of food items by 

      an organization at an event sponsored by a county, municipality, organization  OR the 

      temporary sale of food items by an organization if such sale is sponsored by a religious,  

      charitable, or nonprofit corporation, including but not limited to churches, schools, clubs, 

      lodges, or other such organizations. 

 

Q:  What is considered an “organization” for the purposes of a nonprofit food service? 

 

A:  'Organization' means an organization exempt from taxes under paragraph (1) of subsection (a) 

      of Code Section 48-7-25 or under Section 501(d) or paragraphs (1) through (8) or paragraph 

      (10) of Section 501(c) of the Internal Revenue Code, as that code is defined in Code Section 

      48-1-2. 

 

Q:  Are there any other types of food service or food sales operations that do not require  

      a food service permit from the local health department? 

 

A:  Yes. The following types of operations do not require a food service permit from the local 

      health department: 

1. Establishments engaged in the boiling, bottling, and sale of sugar cane syrup or 

sorghum syrup within this state, provided that such bottles contain a label listing the 

producer's name and street address, all added ingredients, and the net weight or 

volume of the product; 

2. Any outdoor recreation activity sponsored by the state, a county, a municipality, or 

any department or entity thereof, any outdoor or indoor (other than school cafeteria 

food service) public school function, or any outdoor private school function; 

3. Any organization which is operating on its own property or on the property of 

a party that has provided written consent for the use of such property for such 

purpose and which is exempt from taxes under paragraph (1) of subsection (a) of 

Code Section 48-7-25 or under Section 501(d) or paragraphs (1) through (8) or 

paragraph (10) of Section 501(c) of the Internal Revenue Code for the purpose of 

operating a house or other residential structures where seriously ill or injured 

children and their families are provided temporary accommodations in proximity to 
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their treatment hospitals and where food is prepared, served, transported, or stored 

by volunteer personnel;   

4. Establishments for the preparation and serving of meals, lunches, short orders, 

sandwiches, frozen desserts, or other edible products if such preparation or serving 

is an authorized part of and occurs upon the site of an event which: 

a. Is sponsored by a political subdivision of this state 

b. Is held on the property of such sponsor or on the property of a party that has 

     provided written consent for use of such property for such event and;  

c. Lasts 120 hours or less;  OR 

5. Nonprofit food sales and food service provided under a permit issued pursuant to 

Article 14 under O.C.G.A §26-2-391. 

 

Q:  If the local health department is not required to issue a permit for a nonprofit event,  

      who is responsible for issuing a permit? 

 

A:  A county or municipality shall be authorized to issue permits for the operation of nonprofit 

     food sales and food service at events sponsored by the county, municipality, or an 

     organization. The event must be held on property belonging to the sponsoring county, 

     municipality, or organization or on the property of a party that has provided consent for  

     use of such property for such event. 

 

Q:  Is there a time limit on the event? 

 

A:  Yes.  A permit shall be valid for: 

1. A period of up to 120 consecutive hours and another permit shall not be issued to the 

organization holding such permit until five days have elapsed from the date of the 

expiration of the permit;  OR 

2. A continuous period of up to 12 weeks between May 15 and August 15 and four 

additional weeks during the calendar year, which may be composed of nonconsecutive 

periods, coinciding with holidays during which local school systems are not in session, 

provided that all food items are provided free of charge and the organization does not 

receive funding from the United States Department of Agriculture to operate a food 

      program. 

 

Q:  Is there a cost for the permit? 

 

A:  No.  However, the county or municipality may request that the local health department 

conduct a food safety inspection on its behalf.  A reasonable, at cost fee may be charged to the 

vendor for the inspection. 
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Q:  Are there any specific requirements for serving or selling food at a nonprofit event in  

      Georgia? 

 

A:  Yes.  All of the items listed below must be met in order to serve or sell food at a nonprofit  

     event: 

• No food that is prepared in a home kitchen can be served (unless someone has a 

cottage food license and they are serving food according to the requirements of that 

license).  Food shall be from an approved source. 

• At all times, including while being stored, prepared, displayed, served, or transported, 

food shall be protected from potential contamination, including dust, insects, rodents, 

unclean equipment and utensils, unnecessary handling, flooding, drainage, and 

overhead leakage or overhead drippage from condensation. 

• Time/Temperature Control for Safety (TCS) foods shall be maintained at temperatures 

of either 41°F or below or 135°F or higher.  

• The preparation of the following TCS foods is prohibited unless the organization has 

an established hazard control program: Pastries filled with cream or synthetic cream, 

custards or similar products; or salads containing meat, poultry, eggs, or fish. 

• Suitable utensils, as needed for serving, must be provided to eliminate bare-hand 

contact with the cooked or ready-to-eat foods. All utensils and equipment shall be 

washed, rinsed, and sanitized periodically as necessary to prevent contamination or a 

buildup of food, using separate basins for washing, rinsing, and sanitizing. Disposable 

utensils may be utilized to meet such requirement. 

• There must be a thin probe thermometer available to check food temperatures. 

• Meat, poultry, seafood, and other animal products shall be cooked to at least the safe 

minimum cooking temperatures recommended by the United States Department of 

Agriculture. No raw or undercooked animal products shall be served.  

• Frozen desserts shall only be produced using commercially pasteurized mixes or 

ingredients.  

• Ice that is consumed or that comes in contact with food shall be from an approved 

source and protected from contamination until used. Ice used for cooling stored food 

shall not be used for human consumption.  

• Food shall be served in an individual-meal type of container and handed to the 

customer. Food items shall not be transported for sale at any other location or sold, 

held, or reused at another event. 

• A convenient handwashing facility shall be available for use by individuals preparing 

and serving food. This facility shall consist of, at least, warm running water, soap, and 

individual paper towels. Individuals who prepare or serve food shall not make bare-

hand contact with ready-to-eat food. Individuals who have a known communicable or 

transmittable disease, as defined by the Department of Public Health for these 

purposes, shall not prepare or serve food at an event. 

• Nothing in this Code section shall prohibit an organization from using an offsite 

kitchen to prepare food for an event permitted under this article, so long as the offsite 
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kitchen complies with the provisions of this Code section.  (Ex: offsite kitchen would be 

something like church kitchen.) 

 

Q:  Are there any training resources available for those participating in charitable feeding 

     programs? 

 

A:  Yes!  State Food Safety company has created a free online training module for those engaged  

      in charitable or disaster feeding.  You can also contact your local Environmental Health office  

      for Information on handling food safely at a nonprofit event. 

https://www.statefoodsafety.com/CustomPortal/DisasterRelief#/
https://docs.google.com/spreadsheets/d/12CIk_cHmQSZP7bEv4xYVRDJyPNIh9oHghrtP-vczISM/edit#gid=0

