
Resources for Question:  

 “Does a person with a previously positive TST need additional/annual chest X-rays?” 
 

 
(1)  Interactive Core Curriculum on Tuberculosis, Chapter 3, "Testing for Tuberculosis" 
http://www.cdc.gov/nchstp/tb/webcourses/CoreCurr/index.htm 

 
"...For persons who have a positive test for TB infection, who have had TB disease ruled out, and who refuse 

treatment for LTBI, routine follow-up tests for LTBI and chest radiographs are unnecessary. These patients should be 
instructed to seek medical attention if they experience symptoms and signs suggestive of active TB disease..." 

  
(2)  MMWR, Guidelines for Preventing the Transmission of Mycobacterium tuberculosis in Health-Care 
Setting, 2005, p.30 – 31 
http://www.cdc.gov/mmwr/pdf/rr/rr5417.pdf 
  

"Chest Radiography  

HCWs with a baseline positive or newly positive TST or BAMT result should receive one chest radiograph to exclude a 
diagnosis of TB disease (or an interpretable copy within a reasonable time frame, such as 6 months). After this 

baseline chest radiograph is performed and the result is documented, repeat radiographs are not needed unless 
symptoms or signs of TB disease develop or a clinician recommends a repeat chest radiograph (39,116). Instead of 
participating in serial testing for M. tuberculosis infection, HCWs with a positive test result for M. tuberculosis infection 
should receive a symptom screen. The frequency of this symptom screen should be determined by the risk 
classification for the setting.  

Serial follow-up chest radiographs are not recommended for HCWs with documentation of a previously positive test 

result for M. tuberculosis infection, treatment for LTBI or TB disease, or for asymptomatic HCWs with negative test 

results for M. tuberculosis infection. HCWs who have a previously positive test result for M. tuberculosis infection and 
who change jobs should carry documentation of a baseline chest radiograph result (and the positive test result for M. 
tuberculosis infection) to their new employers." 

  

(3)  Georgia Tuberculosis Infection Control Plan, 2001, p. 19-20. 
http://health.state.ga.us/programs/tb/publications.asp  

  
"...Employees, physicians, and volunteers who have written 

documentation of a previous positive TST result are required to have a symptom screening (using the Early Detection 

of TB Questionnaire in Appendix A) whenever a TST would be required on an employee with a negative test result.  
These persons should be educated about the signs and symptoms of TB disease and instructed to consult with a 

physician if any signs and 
symptoms occur. If the symptom screen reveals signs or symptoms of TB, the employee 

will be excluded from the workplace. A new chest x-ray and physical 

assessment is then required..." 
 

 
 

(4)  Georgia Tuberculosis Reference Guide, 2005, p. 7. 
http://health.state.ga.us/programs/tb/publications.asp  

 

“…Persons with a newly documented positive tuberculin skin test should have a chest x-ray performed to assure that 
they do not have active tuberculosis disease.  After an initial negative chest x-ray, no routine follow-up chest x-

rays are necessary.  Persons with a positive tuberculin skin test should be educated about the signs and symptoms 
of TB disease and instructed to consult with a physician if these symptoms occur…” 

 

 
Sample Tuberculosis (TB) Symptom Screen  (look under “TB Assessments” 

http://health.state.ga.us/programs/tb/publications.asp  


